Snelheidslimiet Scooter

1 aug Test Gebruikerd

Jij ziet jezelf vast al als Speedy Gonzales door de stad scheuren met je nieuwe scooter. Leuk, maar helaas zul je het toch echt aan de professionals over moeten laten. Er zijn namelijk strenge regels over de maximumsnelheid. Snelle scooters zijn verleidelijk, maar de wet bepaalt nu eenmaal de spelregels. Hier zal je dan ook zeker vragen over krijgen bij je theorie-examen voor je scooter. In deze blog vertellen we je alles over de snelheidslimiet van je scooter, hoe hard je mag op verschillende wegen en welke gevolgen er aan vastzitten wanneer je de maximumsnelheid overschrijdt.

Welke verkeersregels horen bij welke soort scooter?

Niet elke scooter volgt dezelfde verkeersregels. Er zijn drie soorten scooters: snorscooters, bromscooters en motorscooters. Op de weg kom je vooral brom- en motorscooters tegen. Motorscooters volgen dezelfde regels als gewone motoren. Bromscooters hebben echter hun eigen speciale regels. Het is belangrijk te weten welke regels gelden voor jouw type scooter, zodat je veilig en volgens de wet kunt rijden.

Back to basics: hoe hard mag een scooter?

Laten we eerst even teruggaan naar de basis. Wat is de toegestane snelheid voor bromfietsen en scooters? Dit onderwerp brengt soms nog wel eens verwarring met zich mee. We begrijpen het, want weten hoe snel je kunt gaan is één ding, maar begrijpen hoe snel je mag gaan is net zo belangrijk. In tegenstelling tot auto's, die soms wel 150 kilometer per uur kunnen, geldt voor scooters en bromfietsen een limiet van 45 kilometer per uur. Dit wordt de maximum constructiesnelheid genoemd, wat betekent dat deze voertuigen niet ontworpen zijn om sneller te gaan.

Het overschrijden van deze limiet heeft gevolgen. Je scooter of bromfiets slijt sneller en de gebruikte materialen, zoals remmen, zijn niet ontworpen voor hogere snelheden. Hoewel de wet een marge van 5 kilometer per uur toestaat, mag je scooter of bromfiets niet harder dan 50 kilometer per uur gaan. Het installeren van een begrenzer is niet toegestaan, aangezien dit niet alleen gevaarlijk is, maar ook kan leiden tot het verlies van verzekering in geval van een ongeval. Veiligheid staat voorop!


Wanneer mag een scooter op de weg rijden?

Wanneer je met de scooter de weg op kan is afhankelijk van het type scooter en waar je je bevindt. Voor een snorscooter is de regel duidelijk: deze hoort altijd op het fietspad, als dat aanwezig is. Maar voor een bromscooter zijn de regels iets ingewikkelder. Binnen de bebouwde kom mag een bromscooter niet op het fietspad rijden. Echter, zodra je de bebouwde kom verlaat, wordt dit juist wel toegestaan. Als er een fiets- of bromfietspad aanwezig is, te herkennen aan het blauwe ronde verkeersbord met een fiets en een brommer erop, dan dien je hier op te rijden. Is dit bord afwezig? Dan moet de bromscooter de rijbaan op.

Maximale snelheid per weg

Scooters mogen dus op verschillende soorten wegen rijden. De maximumsnelheid is afhankelijk van waar je rijdt. 

●    Binnen en buiten de bebouwde kom: In stedelijke gebieden, op fiets- en bromfietspaden, is de maximale snelheid beperkt tot 30 kilometer per uur, terwijl op de rijbaan binnen de bebouwde kom 45 kilometer per uur is toegestaan. Buiten de bebouwde kom mag je op een fiets- en bromfietspad maximaal 40 kilometer per uur, en op de rijbaan blijft het maximum 45 kilometer per uur.

●    Woonerf: In een woonerf, ongeacht het voertuig (brommobiel, bromfiets of auto), is de maximale toegestane snelheid beperkt tot 15 kilometer per uur.

●    Snorfiets: Voor snorfietsen met een blauw kenteken geldt een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, met een verder beperkte snelheid van 15 kilometer per uur in een woonerf.

Bij welke snelheid met mijn scooter krijg ik een bekeuring?

Voor scooters (brom- of snorfietsen) kijkt de politie naar twee dingen: hoe snel je rijdt en de maximale snelheid van je scooter. Als een test laat zien dat jouw brom-/snorfiets is opgevoerd, zelfs maar een paar kilometer harder, volgt er een boete. Ga je meer dan 30 kilometer per uur te hard, dan kunnen ze zelfs je rijbewijs innemen. Bij bromfietsen geldt een boete als je harder dan 51 kilometer per uur gaat. En als je scooter sneller dan 66 kilometer per uur kan, kunnen ze zelfs je kentekenbewijs afpakken.

Als je scooter is opgevoerd, maakt de politie ook een 'Wacht Op Keuren' (WOK) melding. Dat betekent dat je niet meer mag rijden, tenzij je de scooter laat keuren bij de RDW. Wees op de hoogte van deze regels om problemen te voorkomen.

Wat is je scooter opvoeren?

In landen waarin sommige scooters gemaakt worden, mogen ze sneller rijden dan in Nederland. Om ze hier te gebruiken, worden ze echter begrensd in snelheid. Het opvoeren van een scooter betekent dat deze begrenzing wordt verwijderd, waardoor de scooter sneller kan rijden dan de toegestane snelheid in Nederland. Een scooter opvoeren is verboden. Het is tegen de regels hier. Het is niet alleen gevaarlijk voor jou, maar ook voor anderen op de weg. Gebruik Theoriebaas om je te verdiepen in deze regels!

Let op: Als jouw scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, maar je je wel aan de snelheid houdt, ben je alsnog strafbaar.  


Slagen voor jouw scootertheorie

We snappen dat er misschien leukere dingen te doen zijn dan leren voor je theorie-examen. Maar wat is het makkelijker kan? Ontdek nu de beste manier om snel te slagen voor je scootertheorie met de online cursus van TheorieBaas. Wil je ook snel slagen? Begin vandaag nog met onze cursus en wordt de baas over je theorie-examen!
 


  • Als het echte CBR examen
  • Je oefent alles digitaal
  • Heldere uitleg en duidelijke teksten
  • Al 20 jaar de beste theorie cursus