Waar mag je met je scooter rijden?

1 aug Test Gebruikerd

Tegenwoordig is het heel normaal geworden om scooters op de rijbaan te zien. Auto’s delen nu de weg met verschillende voertuigen, zoals scooters, speed-pedelecs en andere speciale voertuigen. Wist jij dat er voor bromfietsen andere regels gelden dan voor snorfietsen? Welke regels er zijn en waar je nu precies mag rijden lees je in deze blog. Daarna kun jij weer veilig de weg op!


Scooters in Nederland

Ongeveer 20% van de verkochte scooters in Nederland betreft een 45 km/u scooter. Enkele jaren terug was dit aandeel ongeveer 80%, maar momenteel is de 25 km/u scooter, die zonder helm mag worden bereden, populairder. Een scooter met een snelheid van 45 km/u herken je aan het gele kentekenplaat. Net zoals een auto heeft een scooter een kenteken, waarmee het voertuig altijd geïdentificeerd kan worden en te herleiden is naar de eigenaar. De termen 45 km scooter, bromfiets, of bromscooter worden gebruikt voor hetzelfde voertuig.

Een snorscooter verwijst naar een snorfiets waarop je zonder helm mag rijden, maar deze mag niet harder dan 25 km/u rijden in Nederland. De overheid stelt specifieke eisen aan 25 km/u scooters, terwijl de variant die een helm vereist, de 45 km/u scooter is. Het begrip "scooter" verwijst in feite naar een bepaald model snorfiets, bromfiets, of motorfiets. Het is echter geen wettelijke voertuigcategorie.

Welke verkeersregels gelden er voor welk soort scooter?

Er zijn dus verschillende soorten scooters. Je hebt bijvoorbeeld de snorscooter, die maximaal 25 kilometer per uur mag, en de bromscooter met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Op de rijbaan kom je voornamelijk bromscooters tegen. Echter gelden hiervoor speciale verkeersregels.

Regels voor snorfietsen

Laten we beginnen bij de snorscooter, die dus een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur heeft. Over het algemeen moet deze scooters altijd op het fietspad rijden, als deze aanwezig is. Deze scooter is dus bijna vergelijkbaar met een fietser. Buiten de bebouwde kom mag de snorfiets niet meer de weg op. Bepaalde gemeenten kunnen echter bepalen dat een snorscooter op de openbare weg moe rijden. 

Er moet worden opgelet op op een blauw rechthoekig bord met het woord ‘fietspad’ erop. Deze weg is alleen toegankelijk voor een scooter met een blauw kenteken die elektrisch wordt aangedreven of een benzinescooter waarbij de motor is uitgeschakeld.

Regels voor bromfietsen

Een bromscooter, met een maximale snelheid van 45 km/u, mag binnen de bebouwde kom niet op het fietspad rijden, maar buiten de bebouwde kom is dit juist wel toegestaan. Wanneer er een fiets- of bromfietspad beschikbaar is, moet de bromscooter daarop rijden. Zo'n pad herken je aan het blauwe ronde verkeersbord met een afbeelding van een fiets en brommer erop. Als dit verkeersbord ontbreekt, moet de bromscooter de rijbaan op.

Verboden wegen voor scooters

Vanwege de snelheid mogen beide soorten scooters niet op snelwegen rijden. Ook is het niet toegestaan om op busbanen te rijden, waar "bus" of "lijnbus" op staat. Alleen bussen en taxi's mogen daar komen. Elektrische scooters mogen vanwege hun stille werking in milieuzones rijden. Deze zones zijn echter niet voor elke scooter toegankelijk, omdat scooters met een vervuilende motor worden geweerd om het milieu te beschermen tegen schadelijke uitlaatstoffen. Elektrische scooters zijn milieuvriendelijker omdat ze geen vervuilende motor hebben. Het specifieke beleid hierover verschilt per gemeente.

De scooter parkeren

Wanneer je op je bestemming aankomt, is het slim om de scooter te parkeren op een plek waar je anderen niet in de weg staat. Parkeer de scooter niet op de rijbaan of het fietspad, maar zoek een veilig plekje op de stoep of wat verder van de weg. Rijden op de stoep is niet toegestaan, dus stap even af en duw de scooter met de hand naar de plek waar je hem wilt hebben. Zet de scooter ook niet in de fietsenstalling of op plekken voor auto's. Tenzij er onder het parkeerbord een uitzonderingsbord met een scooter staat; dan mag het wel. Op eenrichtingswegen kun je alleen in de aangegeven richting rijden en achteruit rijden is niet toegestaan. Sommige borden gelden misschien niet voor fietsen en snorfietsen, dus houd dat in de gaten.

Moet jij jouw theorie nog behalen? Start dan vandaag nog met je scooter theorie oefenen! Voordat je het weet jij alle verkeersregels omtrent de scooter uit je hoofd en ga je veilig de weg op!


  • Als het echte CBR examen
  • Je oefent alles digitaal
  • Heldere uitleg en duidelijke teksten
  • Al 20 jaar de beste theorie cursus