Totaalbedrag | € 0,00 |
Parkeren en stilstaan
In dit artikel
Ben jij al aan het lessen voor je rijbewijs? Dan heb je ongetwijfeld geleerd om te parkeren. En hoewel je het parkeren zelf ondertussen misschien wel onder de knie hebt, zijn er nog veel meer regels aan verbonden. Je kunt namelijk niet zomaar overal parkeren en je kunt zelfs niet overal even stilstaan met je auto. Het onthouden van deze parkeerregels is erg belangrijk als je je theorie-examen wilt behalen. In deze blog leggen wij alles uit over parkeren en stilstaan, zodat jij straks precies weet waar jij je auto mag neerzetten.
Het verschil tussen stilstaan en parkeren
Bij je theorie-examen wordt er misschien gevraagd waar je mag stilstaan en waar je mag parkeren. Hier zit namelijk een groot verschil tussen.
Stilstaan met de auto doe je bijvoorbeeld als er passagiers in- en uitstappen, maar ook als je moet laden en lossen. Als dit direct gebeurt, is het kort stilstaan. Hierbij is het dus belangrijk dat je zo snel mogelijk weer wegrijdt. Als je in de auto langer moet wachten op een passagier, is dat lang stilstaan, en dat is hetzelfde als parkeren.
Parkeren doe je als je je auto een langere tijd laat stilstaan. Hierbij maakt het niet uit of je in de auto blijft zitten, of dat je hem achterlaat. Zo is het parkeren als je in de auto ergens op wacht, maar ook als je boodschappen gaat doen en de auto ergens neerzet om deze vervolgens uit te stappen.
Wat zijn de regels voor parkeren?
Bij parkeren laat je de auto dus voor een langere tijd stilstaan. Helaas mag je niet overal je auto parkeren. Er zijn verschillende manieren waarop dit aangeduid kan worden.
Waar mag je wel parkeren?
Als er ergens parkeervakken aanwezig zijn, mag je daar parkeren. Ook mag je binnen de bebouwde kom op diverse plekken parkeren, mits het anders aangegeven staat. Het is bij het parkeren van je auto belangrijk dat je goed kijkt naar de soort parkeerplek. Zo zul je voor sommige parkeerplekken moeten betalen of een parkeerschijf neer moeten leggen. Maar ook zijn er gehandicaptenparkeerplekken en plekken die toegewezen zijn aan elektrische auto’s. Kijk dus altijd goed naar de borden en tekens waar je dit uit kunt opmaken.
Waar mag je niet parkeren?
Ook zijn er parkeerverboden, oftewel regels over wanneer en waar je niet mag parkeren. Deze regels zetten wij voor je op een rij. Je mag niet parkeren:
● Op een plek waar een verkeersverbod geldt
● Langs een gele, onderbroken streep
● Op een plek waar verkeersbord staat dat aangeeft dat je daar niet mag parkeren, zoals een E1 of een E2 bord
● Voor een inrit of uitrit
● Binnen 5 meter van een kruispunt
● Buiten de bebouwde kom op de rijbaan van een voorrangsweg
● Op een plek die alleen is bedoeld voor onmiddellijk laden en lossen
● Op een plek die is bedoeld voor vergunninghouders, gehandicapten of andere voertuigen
Ook is het verboden om dubbel te parkeren. Hierbij belemmer je namelijk de doorgang van andere voertuigen.
Wat zijn de regels voor stilstaan?
Stilstaan houdt dus in dat je bijvoorbeeld iemand laat in- of uitstappen of snel je bestemming invoert in Google Maps. Hierbij rijd je snel weer weg. Hoewel dit dus niet lang duurt, zijn hier ook regels voor vastgelegd.
Waar mag je wel stilstaan?
Het belangrijkste bij stilstaan is dat je hierbij geen andere weggebruikers mag belemmeren. Je mag overal parkeren waar het niet verboden is. Vaak is dit aan de rechterzijde van de rijbaan. Wel is het ook hierbij erg belangrijk om verkeersborden in de gaten te houden, om zeker te weten dat het toegestaan is.
Waar mag je niet stilstaan?
Maar ook zijn er vaste regels over waar je niet mag stilstaan, je mag namelijk niet stilstaan:
● Langs een gele, doorgetrokken streep
● Aan de kant van de weg waar een E2 verkeersbord staat, hierbij is het ook verboden om in de berm stil te staan
● Op een kruispunt of een overweg
● In een tunnel
● Op en binnen 5 meter van een oversteekplaats
● Op weggedeelten voor andere weggebruikers, zoals op of langs het fietspad en op de stoep
● Op de rijbaan langs een busstrook
● Bij een bushalte langs de blokmarkering. Is er geen blokmarkering? Dan geldt de regel dat je niet mag stilstaan binnen 12 meter van het bord. Bij beide situaties is het laten in- en uitstappen van passagiers wél toegestaan, zolang je de bus niet hindert
Wel of niet parkeren? Verschillende zones
Voor bepaalde zones en plekken zijn er regels over of je er wel of niet mag parkeren. Daarom lichten we deze kort toe.
Buiten de bebouwde kom
Buiten de bebouwde kom gelden speciale regels met betrekking tot parkeren. Je mag hier namelijk nooit parkeren op de rijbaan van een voorrangsweg. Tenzij het anders staat aangegeven, mag dit wel op andere wegen. Ook mag je in de berm parkeren. Hierbij is het belangrijk dat je het andere verkeer niet hindert.
Parkeerschijfzone
Er mag alleen geparkeerd worden in een parkeerschijfzone als je er kort parkeert en een parkeerschijf gebruikt. Wel moet dit duidelijk aangegeven zijn met bijvoorbeeld een blauwe streep. De parkeerschijf stel je in op de tijd wanneer je je auto er hebt neergezet en leg je neer bij je voorruit. Je mag de tijd naar boven afronden op het eerstvolgende halve of hele uur. De maximum parkeertijd staat aangegeven op een bord. Je mag er dus niet langer blijven staan dan aangegeven.
Gehandicaptenparkeerplaatsen
Gehandicaptenparkeerplaatsen zijn eenvoudig te herkennen aan het E6 verkeersbord. Hier mag je enkel parkeren met een gehandicaptenvoertuig en als het parkeren direct te maken heeft met het vervoer van gehandicapten. Als je parkeert op een plek voor gehandicapten, moet je een geldige gehandicaptenparkeerkaart zichtbaar hebben aangebracht. Ook kan het zijn dat de parkeerplaats is gereserveerd voor een voertuig. In dat geval mag alleen dat voertuig daar parkeren.
Betaald parkeren
In sommige gevallen moet je betaald parkeren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo heb je bijvoorbeeld een parkeergarage, waarbij je eerst een kaartje krijgt voor je de garage inrijdt. Wanneer je weer weg wilt rijden uit de parkeergarage, voer je het kaartje in en vervolgens betaal je deze. Ook is het soms mogelijk om via een app op je telefoon voor je parkeerplek te betalen, waarvoor je het nummer van de parkeerzone invoert om vervolgens te kunnen betalen. Bij andere parkeerplaatsen betaal je voor een bepaalde tijd en krijg je een bonnetje dat je achter je voorruit legt.
Wat gebeurt er als heb geparkeerd waar het niet mag?
Heb je ergens geparkeerd en kom je er later achter dat dit eigenlijk helemaal niet mocht? Of ben je vergeten om te betalen voor je betaalde parkeerplek? Dan riskeer je een boete. Deze kan oplopen tot wel 400 euro. Daarom is het erg belangrijk om alle parkeerregels goed te kennen.
Leer alles over parkeren en slaag voor jouw autotheorie
Heb jij binnenkort je theorie-examen en merk je dat je de regels rondom parkeren nog niet volledig begrijpt? Bij Theoriebaas leer je gemakkelijk alles voor je autotheorie met onze online cursus. Begin vandaag nog met onze online cursus en voor je het weet heb jij je autotheorie op zak!