Totaalbedrag | € 0,00 |
Verkeersregels rouwstoet
In dit artikel
Als jij je theorie-examen voor je auto hebt gehaald, dan weet je vast al wat de verkeersregels voor een rouwstoet zijn. Zo een stoet kom je niet elke dag tegen, waardoor het begrijpelijk is dat deze verkeersregels wegzakken in het geheugen. Of je nu je kennis wilt opfrissen of binnenkort zelf in een begrafenisstoet gaat rijden, het is goed om deze regels te kennen.
Wat is een rouwstoet?
Een rouwstoet is een georganiseerde groep voertuigen en/of mensen die samen, op een langzame en respectvolle manier, vanaf de plek van de rouwdienst naar de begraafplaats of het crematorium gaat als eerbetoon aan de overledene. Gewoonlijk verplaatst de rouwstoet zich vanaf de plek waar de overledene opgebaard lag naar het uitvaartcentrum of de begraafplaats. Soms rijdt de stoet twee keer, bijvoorbeeld eerst naar de afscheidsplechtigheid in de kerk en vervolgens naar de begraafplaats. Een uitvaartbegeleider loopt soms voorop de stoet, vooral aan het begin en het einde.
Hoe herken je een uitvaartstoet?
Een begrafenisstoet kun je herkennen aan de rouwvlaggen die aan de auto's zijn bevestigd. Alle voertuigen in de stoet hebben een rouwvlag aan zowel de linker- als de rechterzijde van de auto. Het is belangrijk om de regels voor het volgen van een begrafenisstoet te respecteren, zo mag je de rouwstoet bijvoorbeeld niet doorkruisen. Als je zelf deel uitmaakt van een begrafenisstoet, is het verstandig om de verkeersregels nog een keer door te nemen.
De verkeersregels bij een rouwstoet
Een begrafenisstoet wordt beschouwd als één geheel en mag daarom niet onderbroken worden. Dit geldt alleen op gelijkwaardige kruispunten. Als de rouwstoet van links komt of afslaat, moeten andere weggebruikers de stoet voorrang geven. Voor de eerste auto in de stoet gelden echter de normale verkeersregels, dus die auto mag geen voorrang nemen. Deze voorrangsregels zijn niet van toepassing op rotondes, voorrangskruispunten en bij stoplichten. Ze gelden ook niet bij invoegstroken en uitritten. Als je deel uitmaakt van een rouwstoet en achterop raakt, probeer dan niet sneller te gaan rijden om de stoet bij te houden. Veiligheid staat voorop!
Dus wanneer heeft de uitvaartstoet wel of geen voorrang?
Hieronder staat een kort overzicht met situaties waarin de rouwstoet wél voorrang heeft:
● Als je bij een gelijkwaardig kruispunt bent, moet je voorrang geven aan de auto's in een begrafenisstoet, ongeacht van welke kant ze komen of welke kant ze op gaan. Let op: dit geldt niet als ze zwaailichten en sirenes gebruiken.
● Belangrijk om te weten: op zo een gelijkwaardig kruispunt mogen auto's van de begrafenisstoet pas doorrijden als het eerste voertuig (de lijkwagen) al over het kruispunt is gegaan of linksaf is geslagen. Als de begrafenisstoet het kruispunt nadert, moeten andere auto's van rechts voorrang krijgen, zoals normaal.
● Ook op zebrapaden hebben de auto's van de begrafenisstoet voorrang, en dit geldt voor alle voetgangers. Als een bus vertrekt vanaf de halte, heeft de begrafenisstoet altijd voorrang.
Geen voorrang:
Bij kruispunten met verkeerslichten moeten de normale verkeersregels worden gevolgd, wat betekent dat de lijkwagen en de auto's erachter moeten stoppen als het verkeerslicht rood is. Op voorrangswegen of rotondes gelden dezelfde normale verkeersregels.
Hoe hard mag een rouwstoet rijden?
Een rouwstoet houdt dezelfde snelheidslimieten aan als ander verkeer, maar rijdt vaak wat langzamer om de stoet bij elkaar te houden en de volgauto’s gemakkelijk te laten aansluiten bij de rouwauto. Als je een begrafenisstoet tegenkomt, let dan op de lagere snelheid. Als je zelf in een rouwstoet rijdt, zorg er dan voor dat je genoeg afstand houdt en niet te snel gaat.
Over het algemeen rijdt een uitvaartstoet dus langzamer dan normaal verkeer. De lijkwagen blijft onder de maximumsnelheid:
● Binnen de bebouwde kom, waar je normaal 50 km/h rijdt, rijdt een rouwstoet meestal zo'n 40 km/h.
● Op provinciale wegen, waar je normaal 80 km/h mag, rijdt een rouwstoet ongeveer 60-70 km/h.
● Op de snelweg rijdt een rouwstoet maximaal 90 km/h.
Bochten en drempels worden extra voorzichtig genomen uit respect voor de overledene en nabestaanden.
Zelf rijden
Als je van plan bent om zelf in een begrafenisstoet te rijden, is het slim om vooraf de verkeersregels nog eens door te nemen. Spreek ook af wie er achter het stuur gaat zitten, want niet iedereen voelt zich hier even comfortabel bij. Het deelnemen aan een begrafenisstoet vereist namelijk de nodige concentratie. Ook al volg je de lijkwagen, het is toch handig om de route van tevoren te checken. De dag van de begrafenis of crematie is emotioneel, en je wilt geen verrassingen tegenkomen, zoals onverwachte wegwerkzaamheden waar je niet van op de hoogte was.