Snelheidslimieten

1 aug Test Gebruikerd

Heb jij binnenkort je theorie-examen? Dan ben je hier ongetwijfeld hard voor aan het leren. Er zijn namelijk veel verschillende verkeersregels die je moet onthouden voor je kunt slagen voor je theorie. Zo moet je ook alles weten van de snelheidslimieten in het verkeer. Iedere weg heeft namelijk een andere maximumsnelheid en om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer moet je je hieraan houden. Maar wat houden alle snelheidslimieten in? Wij zetten het voor je op een rij.

Verkeersborden en snelheid

Als je tijdens het autorijden goed oplet, zie je allerlei verkeersborden voorbijkomen. Zo ook verkeersborden die de maximumsnelheid aangeven van de weg waar je op rijdt. Er zit hierbij een verschil tussen verkeersborden voor de adviessnelheid en verkeersborden voor de maximumsnelheid.

Als je een verkeersbord ziet met een adviessnelheid, is het dus niet hetzelfde als een maximumsnelheid. Zo kan het zijn dat er een verkeersbord met een adviessnelheid van 50 kilometer per uur langs de weg staat, maar je op een weg rijdt van 80 kilometer per uur. Hier mag je dus officieel 80 kilometer per uur rijden, maar het wordt aangeraden om je snelheid te verlagen naar ongeveer 50 kilometer per uur. Dit heeft te maken met je veiligheid. Het bord voor adviessnelheid is eenvoudig te herkennen, het gaat hierbij namelijk om een vierkant blauw verkeersbord.

Snelheidslimieten snelweg

Ook op de snelweg gelden er snelheidslimieten. Zo mag je enkel de snelweg op als je met je voertuig minstens 60 kilometer per uur kunt rijden. Daarbij zit er een verschil tussen de maximumsnelheid overdag en ‘s nachts. 

Snelweg overdag

Overdag, namelijk tussen 6:00 en 19:00, mag je op de snelweg maximaal 100 kilometer per uur rijden. Maar ook de maximumsnelheid op de snelweg kan veranderen. Zo hangen er elektronische signaleringsborden boven de snelweg. Die gelden altijd boven de reguliere maximumsnelheid. Staat er op het elektronische signaleringsbord een bepaalde snelheid? Dan moet je je daaraan houden. 


Snelweg ‘s nachts

De maximumsnelheid op de snelweg is tussen 19:00 en 6:00 anders dan overdag. ‘S nachts is deze maximumsnelheid namelijk 120 kilometer per uur en in sommige gevallen zelfs 130 kilometer per uur. Deze snelheidslimieten staan altijd aangegeven op een bord langs de kant van de snelweg. 


Snelheidslimieten autoweg

Rijd je op de autoweg? Dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur. De autoweg is te herkennen aan een blauw vierkant bord met daarop een auto afgebeeld. Ook kun je de autoweg herkennen aan een dubbele witte streep, deze kan zowel doorgetrokken als onderbroken zijn. In sommige gevallen is de maximumsnelheid op de autoweg 100 kilometer per uur. Als dat het geval is, kun je dat herkennen aan een dubbele doorgetrokken streep met een groene vulling. 


Snelheidslimieten provinciale weg

Voor doorgaande provinciale wegen geldt de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven. In veel gevallen is de maximumsnelheid op de provinciale weg namelijk 60 kilometer per uur. Wanneer dit zo is, staat dit altijd aangegeven met een verkeersbord. Dit komt doordat deze wegen vaak smaller zijn, kruisingen hebben en er veel andere weggebruikers zijn.


Snelheidslimieten bebouwde kom

Rijd je de bebouwde kom in? Dan kun je dat herkennen aan het plaatsnaambord. Dit plaatsnaambord betekent ook direct dat de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt, tenzij er iets anders staat aangegeven. Ook zijn er gevallen waarin er een 30-bord onder het plaatsnaambord te zien is. Dan geldt natuurlijk de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. 

Binnen de bebouwde kom rijd je dus over het algemeen 50 kilometer per uur. Let binnen de bebouwde kom extra goed op verkeersborden, want het kan zomaar zijn dat de maximumsnelheid opeens verandert naar 30 kilometer per uur. Dit is bijvoorbeeld als je in de buurt van een school of in een woonwijk rijdt.


Woonerf

Als je een woonerf oprijdt, geldt de maximumsnelheid van 15 kilometer per uur, oftewel stapvoets. Een woonerf is gemakkelijk te herkennen aan het blauwe verkeersbord met daarop spelende kinderen en een huis. Omdat voetgangers en spelende kinderen op een woonerf dezelfde rechten hebben als jij als automobilist, is het belangrijk om hier rustig te rijden. Zo kun je goed vooruit kijken en snel ingrijpen als er opeens een kind voor jouw auto langs rent.


Bijzondere omstandigheden

Er zijn ook omstandigheden waarbij de snelheidslimieten afwijken. Zo mag je met een aanhangwagen achter de auto maximaal 90 kilometer per uur rijden. En bij een file op de snelweg rijd je natuurlijk ook veel langzamer dan normaal. Als het glad is op de weg, is het ook verstandig om wat rustiger aan te doen. Hoewel je de aangegeven maximumsnelheid altijd gewoon mag rijden, is het slim om rekening te houden met verschillende omstandigheden. Zorg er dus voor dat je goed inzicht hebt, veilig rijden is namelijk het belangrijkste. 


Slagen voor jouw theorie

Heb jij binnenkort je theorie-examen? Dan is het belangrijk dat je de snelheidslimieten goed onder de knie hebt. Het leren van je theorie hoeft bovendien helemaal niet saai te zijn. Volg een online cursus van Theoriebaas om op een leuke, snelle en gemakkelijke manier al jouw theoriekennis bij te spijkeren. Zo ga jij goed voorbereid je theorie-examen in. Word jij ook een baas in theorie?
 


  • Als het echte CBR examen
  • Je oefent alles digitaal
  • Heldere uitleg en duidelijke teksten
  • Al 20 jaar de beste theorie cursus