Rijden met een uitstekende lading, hoe ver mag het uitsteken?

1 aug Test Gebruikerd

Herken je dat? Je bent bezig met het inladen van spullen in de auto en dan merk je dat ze eigenlijk niet goed passen. Je lading steekt uit. En nu? Als je uitstekende lading vervoert met de auto, zijn er bepaalde regels die je moet volgen. De lading mag namelijk niet te ver uitsteken. Maar wat wordt er precies bedoeld met "te ver"?

Uitstekende lading auto

Ongeacht of de lading deelbaar of ondeelbaar is, geldt er een duidelijke regel: de lading mag nóóit meer dan 1 meter uitsteken voorbij de achterbumper van de auto. Daarnaast is er een bijkomende regel die aangeeft dat de totale lengte van de lading niet meer dan 5 meter achter de achteras mag uitsteken. Deze tweede regel is minder relevant voor personenauto's, aangezien een lading die 5 meter uitsteekt vanaf de achteras al verder gaat dan de toegestane 1 meter vanaf de achterbumper, wat niet is toegestaan.

Deelbare of ondeelbare lading

Hoe ver lading mag uitsteken op een auto is afhankelijk van het soort lading dat je vervoert. Volgens de wet zijn er twee soorten ladingen: deelbaar en ondeelbaar. Deelbaar betekent dat je het in stukjes kunt verdelen, zoals een pakket dat je kunt uitpakken of iets dat je uit elkaar kunt halen. Ondeelbare lading kan niet in kleinere stukken worden gesplitst zonder schade te veroorzaken.

Regels deelbare lading

De regels voor deelbare lading zijn strenger dan die voor ondeelbare lading. Dit is logisch, omdat deelbare lading in principe kleiner gemaakt kan worden. Voor deelbare lading zijn er specifieke regels over uitstekende delen:
●    Aan de voorkant van de auto mag de lading niet uitsteken.
●    De lading mag niet breder zijn dan het voertuig.
●    Aan de achterkant mag de lading maximaal 1 meter uitsteken, zonder dat je het hoeft te markeren.

Regels ondeelbare lading

In tegenstelling tot deelbare lading, die dus verkleind kan worden, zijn de wettelijke voorschriften voor ondeelbare lading iets soepeler:
●    Aan de voorkant van het voertuig mag de lading maximaal 1 meter uitsteken, mits deze bijvoorbeeld is bevestigd met een imperiaal.
●    Aan beide zijden van het voertuig mag de lading maximaal 20 centimeter uitsteken.
●    Aan de achterzijde van het voertuig mag de lading maximaal 1 meter uitsteken.

Als de afmetingen van de belading binnen deze grenzen vallen, is het niet nodig om deze te markeren.

Heb ik een markeringsbord nodig?

Heel eenvoudig gezegd: nee. Bij een personenauto is zo'n bord nooit nodig. De lading mag nooit zover uitsteken dat je een markeringsbord moet gebruiken. Een markeringsbord is pas verplicht als de lading aan de achterkant meer dan 1 meter uitsteekt, en dat is niet toegestaan bij een personenauto.

Hoe zit het met aanhangers?

Hoewel de basisregels voor het uitsteken van lading bij personenauto’s duidelijk zijn, zijn er enkele uitzonderingen en specifieke gevallen waarin afwijkende regels gelden, met name voor aanhangers. Bij een aanhanger of aanhangwagen mag de lading aan de voorkant niet uitsteken. Voor deelbare lading op een aanhanger geldt dat deze aan de zijkanten maximaal 20 cm mag uitsteken, terwijl ondeelbare lading aan de zijkanten meer dan 20 cm mag uitsteken, op voorwaarde dat de aanhanger niet breder is dan 3 m.

Aan de achterkant van de aanhanger mag deelbare lading niet meer dan 1 m uitsteken, terwijl ondeelbare lading onder bepaalde voorwaarden meer dan 1 m mag uitsteken. De voorwaarde is dat de lading niet meer dan de helft van de lengte van de aanhangwagen mag uitsteken, met een maximum van 5 m vanaf de achteras. In dit geval is het gebruik van een markeringsbord noodzakelijk.

Voorbeeld: Stel dat je een aanhangwagen hebt met een lengte van 6 meter. In dat geval mag ondeelbare lading die uitsteekt niet meer dan 3 meter achter de achterste as van de aanhangwagen komen.

Veiligheid

Wanneer je een uitstekende lading gaat vervoeren, is het belangrijk om ze goed vast te zetten. Dit voorkomt dat ze losraken, wat gevaarlijk kan zijn op de weg. Gebruik sterke touwen, netten of spanbanden om de spullen goed vast te maken. Zorg ervoor dat de gebruikte materialen geschikt zijn voor het gewicht en het soort spullen dat je vervoert.

Wat mag wel en wat mag niet?

Hieronder staan enkele voorbeelden waarbij een uitstekende lading in een auto vervoerd wordt. De vraag is: wat mag wel en wat mag niet?

1. Tuinmeubelen in een kofferbak
Wat mag: je laadt tuinmeubelen in de kofferbak van je auto. Zolang de tuinmeubelen binnen de omtrek van de auto blijven, mogen ze aan de achterkant niet meer dan 1 meter uitsteken.

Wat niet mag: de tuinmeubelen mogen niet aan de zijkanten van de auto uitsteken, en als ze aan de achterkant meer dan 1 meter uitsteken, is het noodzakelijk om een markeringsbord te gebruiken.

2. Lange ladder op het dak
Wat mag: je vervoert een lange ladder op het dak van je auto. De ladder mag uitsteken, maar zorg ervoor dat deze correct en veilig is vastgemaakt.

Wat niet mag: De ladder mag niet meer dan 1 meter voorbij de voorkant of achterkant van de auto uitsteken. Ook moet deze goed vastzitten om te voorkomen dat deze tijdens het rijden kan bewegen.

3. Meubels in een aanhanger
Wat mag: je vervoert een aantal meubels in een aanhanger die breder is dan je auto. De meubels mogen aan de zijkanten van de aanhanger uitsteken, maar binnen de toegestane grenzen.

Wat niet mag: de meubels mogen niet voorbij de achterkant van de aanhanger uitsteken, en het is belangrijk om ze goed vast te zetten om beweging tijdens het rijden te voorkomen.

Theorie leren?

Heb je de regels over uitstekende ladingen al paraat? Voor het theorie-examen is het belangrijk om bekend te zijn met deze regels. Met Theoriebaas ontdek je op een leuke manier alle essentiële theorie voor jouw auto theorie-examen in no-time.


 


  • Als het echte CBR examen
  • Je oefent alles digitaal
  • Heldere uitleg en duidelijke teksten
  • Al 20 jaar de beste theorie cursus